Tradičné slovenské jedlo

Autor: Roman Kulich | 24.1.2016 o 16:22 | Karma článku: 4,35 | Prečítané:  492x

Úvaha o exotickom a neexotickom jedle. O tom, čo je tradícia a čo nie je. O meniacom sa svete. Možno iba tom lokálnom.

Včera sme boli pozrieť v salaši Krajinka, neďaleko Ružomberka. 

Reku, kúpiť nejaké tie domáce syry a pečivo, ktoré tam vlastnoručne vyrábajú. Bolo tam strašne veľa ľudí. V prvom rade množstvo Slovákov, Čechov, Nemcov... Možno došli aj iní. Keď som videl tie húfy, napadlo mi: 

To, čo bolo kedysi úplne bežné a samozrejmé skoro na každom drevenom stole typickej slovenskej rodiny, je dnes pre typickú slovenskú rodinu exotikou. 

Naše vlastné, tradičné jedlá sa pre nás stali špecialitou. Už to nie je Čína, najrôznejšie fast foody, medzinárodné kuchyne. Už sú to pravé syry a výrobky z nich. Domáca bryndza, maslo, oškvarkové pagáče, žinčica atď. 

Ale na druhej strane je to fajn. Vraciame sa ku koreňom. Opäť nás zaujíma to, čo nás po stáročia tvorí. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?