Včera sme boli pozrieť v salaši Krajinka, neďaleko Ružomberka.
Reku, kúpiť nejaké tie domáce syry a pečivo, ktoré tam vlastnoručne vyrábajú. Bolo tam strašne veľa ľudí. V prvom rade množstvo Slovákov, Čechov, Nemcov... Možno došli aj iní. Keď som videl tie húfy, napadlo mi:
To, čo bolo kedysi úplne bežné a samozrejmé skoro na každom drevenom stole typickej slovenskej rodiny, je dnes pre typickú slovenskú rodinu exotikou.
Naše vlastné, tradičné jedlá sa pre nás stali špecialitou. Už to nie je Čína, najrôznejšie fast foody, medzinárodné kuchyne. Už sú to pravé syry a výrobky z nich. Domáca bryndza, maslo, oškvarkové pagáče, žinčica atď.
Ale na druhej strane je to fajn. Vraciame sa ku koreňom. Opäť nás zaujíma to, čo nás po stáročia tvorí.