Tradičné slovenské jedlo

Autor: Roman Kulich | 24.1.2016 o 16:22 | Karma článku: 4,35 | Prečítané:  522x

Úvaha o exotickom a neexotickom jedle. O tom, čo je tradícia a čo nie je. O meniacom sa svete. Možno iba tom lokálnom.

Včera sme boli pozrieť v salaši Krajinka, neďaleko Ružomberka. 

Reku, kúpiť nejaké tie domáce syry a pečivo, ktoré tam vlastnoručne vyrábajú. Bolo tam strašne veľa ľudí. V prvom rade množstvo Slovákov, Čechov, Nemcov... Možno došli aj iní. Keď som videl tie húfy, napadlo mi: 

To, čo bolo kedysi úplne bežné a samozrejmé skoro na každom drevenom stole typickej slovenskej rodiny, je dnes pre typickú slovenskú rodinu exotikou. 

Naše vlastné, tradičné jedlá sa pre nás stali špecialitou. Už to nie je Čína, najrôznejšie fast foody, medzinárodné kuchyne. Už sú to pravé syry a výrobky z nich. Domáca bryndza, maslo, oškvarkové pagáče, žinčica atď. 

Ale na druhej strane je to fajn. Vraciame sa ku koreňom. Opäť nás zaujíma to, čo nás po stáročia tvorí. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Sagan nasadil v závere skvelý šprint a dosiahol prvé víťazstvo v roku

Slovák vyhral druhú klasiku sezóny. Na Kuurne - Brusel - Kuurne uspel v šprinte päťčlenného úniku.

PLUS

Ako prvá žena pred takmer sedemsto rokmi prežila cisársky rez

Českí vedci prišli s novým objavom.

EKONOMIKA

Osem zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Ľudí čaká viac dokladovania a prísnejšie posudzovanie.


Už ste čítali?